Uw adres voor professionele massages                                 beauty, wellness en health                     
Home » Wellness » Kruidenbad

Wat is een kruidenbad

 

Geneeskrachtige kruidenbaden

Een geneeskrachtig bad nemen is meer dan je schoon maken of je lichaam wat laten weken in water. In de 19de eeuw en begin 20ste eeuw waren voetbaden, begietingen met water en dergelijke bekend om hun geneeskrachtige werking.
 
Een kruidenbad is het baden in water dat met kruiden is verrijkt. Het is bedoeld als toevoeging aan zowel de uiterlijke schoonheid als het innerlijk, de psyche, van de mens.

Het kruidenwater kan op verschillende wijzen worden samengesteld. Meestal wordt er een concentraat in een bepaalde hoeveelheid aan het badwater toegevoegd. Ook kunnen er gedroogde dan wel verse kruiden aan het warme water toegevoegd worden.

Al in de oudheid werd er gebruik gemaakt van kruiden in badwater. De Romeinen pasten dit toe in hun thermen. Het is een gebruik welke men tegenwoordig nog steeds bij sommige wellness-oorden en saunabedrijven aantreft. Ook thuis in de privé sfeer kan eenvoudig een kruidenbad worden gecreëerd. In de handel zijn zakjes met kruiden verkrijgbaar waarmee men zelf het bad kan aanmaken.

Kruidenbaden worden als rustgevend, ontspannend dan wel juist opwekkend en stimulerend ervaren. Bovendien werkt het antiseptisch. Zo kan een kruidenbad heilzaam, vitaliserend en deugddoend worden aangewend. Het kruidige water heeft direct invloed op de huid, maar ook de inademing van de geuren zullen hun invloed op de psyche hebben. Veroorzaakt door de vrijgekomen etherische oliën.

De kruiden hebben zo elk hun eigenschap toegeschreven gekregen,

  • Rozemarijn - Is een opwekkend kruid. Verbeterd de doorbloeding van de huid en gaat roos tegen.
  • Eucalyptus - Is goed voor de luchtwegen en gaat verkoudheid tegen, ontsmettend.
  • Dennen - Verstevigd de huid en is verfrissend. Rijk aan vitamine C
  • Lavendel- Is rustgevend
  • Citroen en limoen - Werkt verfrissend en ontsmettend, werkt op het immuunsysteem door het aanmaken van antistoffen.
  • Sinaasappel- Werkt ontspannend vanwege de opwekkende oliën.
  • Bloemen - Geeft energie en maken vrolijk.
  • Jasmijn - Wordt enigszins exotisch ervaren. Is rustgevend en werkt ontspannen op de spieren, maar geeft ook energie.

Het zijn de mineralen en etherische oliën die hier hun uitwerking hebben. In gecombineerd gebruik hebben zij bijzondere eigenschappen. Zo zullen Lavendel en Rozemarijn elkaar stimuleren en komen tot een verzachtende kalmerende werking.

De specifieke uitwerking van het bad is niet alleen afhankelijk van de gebruikte kruiden, maar ook van de temperatuur van het water en gemoedstoestand van de baden.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb